Pahare Sticlă și Cristal

Paharul este mai mult decât un simplu suport care te ajută sa te bucuri de băutura prefertă, de el depinde în mare masură experiența ta în degustarea și savurarea unei băuturi.

De ce există mai multe tipuri de pahare, fiecare destinat unui anumit tip de vin sau băutură? Nu este vorba doar de o chestiune estetică sau de cantitatea recomandată pentru servire, ci și despre felul in care se deschid aromele băuturii. Cu alte cuvinte, doar cu paharul potrivit băutura iși poate arăta adevarata valoare.

Câte tipuri de pahare există?

Fiecare bautură trebuie servită într-un pahar destinat ei.:

Paharele de vin – se clasifică la randul lor in diferite tipuri: pentru vin alb, pentru vin roșu

Paharele de vin alb au picior, forma de lalea, cu gatul putin mai ingust decat pantecul si cu o cupa mai putin ampla decat cea a paharelor pentru vin rosu. Dimensiunea este mai mica decat in cazul paharelor pentru vin rosu, pentru ca vinurile albe sunt destinate servirii la o temperatura mai mica si nu trebuie sa se incalzesca in pahar. Inaltimea lor este de peste 20 de cm, capacitatea de circa 350 de ml si trebuie neaparat tinute de picior pentru a nu se incalzi vinul.

Vinul rosu isi arata adevarata valoare in pahare mari, cu picior, o cupa adanca, rotunda si ampla, si o deschidere mai ingusta decat pantecul. In pahar se toarna vin pana in zona in care diametrul cupei este cel mai mare. Are o inaltime de peste 20 de cm si o capacitate de circa 500 de ml. 

Vinul dulce, servit la desert, se bea din pahare cu o cupa mica si o capacitate mai mica, de maximum 250 de ml. Au forma de lalea, gandita pentru a pastra in interior aromele si esentele lui. Acelasi tip de pahar poate fi folosit si pentru servirea vinului rose.

Paharul de șampanie –  are forma de lalea (flute) și capacitatea de 200 de mililitri

Sunt inguste, piciorul este mai putin inalt decat in cazul celorlalte pahare, deoarece compenseaza inaltimea in cupa. Li se mai spune si pahare tip flute. Au in general o capacitate de circa 200-220 de mililitri. Sampania se serveste in astfel de pahare pentru a mentine efervescentei ei.

Paharul collins – este înalt și utilizat pentru băuturi răcoritoare, sucuri alcoolice și sucuri exotice. Capacitatea sa este, de obicei, de 400 de mililitri

Paharul hurricane – este înalt și folosit, de obicei, pentru băuturi exotice și frappe-uri. Dimensiunea sa este, de obicei, de 450 de mililitri

Paharul highball – se folosește pentru băuturi mixte, de tipul ginului tonic și are o capacitate cuprinsă între 250 si 350 de mililitri

Paharul de cocktail – are forma de  triunghi cu o tulpină lungă și se folosește pentru cocktailuri precum Martini, motiv pentru care mai este cunoscut iși sub numele de pahar de Martini. Capacitatea sa este, de obicei, cuprinsă intre 115 ml – 350 de mililitri

Pahar coupette – este ca un pahar de cocktail, însă mai mare și cu o formă rotunjită. Are o capacitate tipică de 350 de mililitri și este folosit în general pentru cocktailul Margarita sau alte cocktailuri exotice.

Paharul de brandy – după cum o dovedește și numele său, este destinat coniacului. Are o capacitate tipică de 350 de mililitri

Paharul de whiskey – este larg și se subțiază ușor spre fund și are o dimensiune tipică de 180 de mililitri

Paharul sherry – destinat bauturilor aperitiv – vin de Porto, sherry, lichior. Are o capacitate de 120 de mililitri

Paharul Cordial/Shot –  pahar mic de 60/50 de mililitri, folosit pentru liquor-urilor digestive, de dupa masă sau pentru shoturi de vodka, whiskey etc.

(sursa:Crama Histria)

Paharele se vand DOAR in sistem Horeca